Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Έλαβαν ως κριτήριο αναπηρίας την… μόρφωση και το επάγγελμα!

Την ώρα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για να εντοπιστούν οι τυχόν «μαϊμού» δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, φαίνεται πως το γενικότερο… μπάχαλο που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε αυτούς που πραγματικά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιπέτεια ενός Γιαννιώτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι και διαβητικός.

Όπως ανέφερε αγανακτισμένος στον «Π.Λ.», ο ΟΠΑΔ του χορήγησε ποσοστό αναπηρίας 35% (και όχι 67% όπως του είχε χορηγήσει πριν 5 χρόνια, όταν πέρασε επιτροπή για πρώτη φορά) λαμβάνοντας ως κριτήριο το επάγγελμά του και την μόρφωσή του! Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στην γνωμάτευση της επιτροπής του ΙΚΑ: «Από την κατάσταση της υγείας του σε συνδυασμό με το επάγγελμά του και την μόρφωσή του, το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε 35% κατά ιατρική πρόβλεψη»!

Η ένσταση Όπως είναι λογικό, ο ταλαίπωρος Γιαννιώτης δεν πίστευε στα μάτια του, όταν διάβασε τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή δεν του έδωσε το 67%. Όπως ήταν επόμενο έκανε ένσταση κατά της απόφασης, ζητώντας (εύλογα) να μάθει τους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν ως κριτήρια για την αναπηρία του η μόρφωσή του (είναι απόφοιτος 8ταξίου Γυμνασίου) και το επάγγελμά του (συνταξιούχος του δημοσίου).

Αναλυτικά αναφέρει στην ένσταση: «Περνώντας ο καιρός, δυστυχώς η κατάσταση της υγείας μου χειροτερεύει συνεχώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρασή μου, η ικανότητα βαδίσματος κλπ, με συνέπεια να κάνω χρήση ινσουλίνης, εκτός και από τα χάπια. Πριν πέντε χρόνια κατέφυγα στην επιτροπή απαλλαγών με τα νόμιμα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα η επιτροπή αυτή να εκδώσει γνωμάτευση με 67% αναπηρία, χωρίς βέβαια κανένα οικονομικό όφελος. Και η τωρινή επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη το επάγγελμά και τη μόρφωσή μου ενέκρινε γνωμάτευση αναπηρίας 35%. Και ερωτώ, αν η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από το επάγγελμα και τη μόρφωση».

Τι συμβαίνει;

Βέβαια, το παραπάνω περιστατικό αποτελεί ένα μόνο από τα ευτράπελα που γίνονται καθημερινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση.

Αλήθεια, πώς μπορεί να εξηγηθεί ένα περιστατικό σαν και το παραπάνω; Πρόκειται για ασχετοσύνη; Μήπως κοροϊδία ή άγνοια; Όλα μπορεί να τα υποθέσει κανείςΕπικρατεί χάος

Πάντως, το γεγονός, ότι Κράτος προσπαθεί να εντοπίσει τους αναπήρους –μαϊμού, που λαμβάνουν επιδόματα, δεν σημαίνει, ότι αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιεί ευφάνταστες και γελοίες δικαιολογίες για να «κόβει» ανθρώπους που πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Γιατί, από τη μια είναι σωστό να κυνηγήσει τους παρανόμους, από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να «πάρει τους πάντες η μπάλα»!

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά συμπολίτες, «σε πολλές υπηρεσίες επικρατεί χάος! Ειδικά τώρα, που η χώρα ετοιμάζεται για νέες εκλογές και οι απειλές της Τρόικας για συνεχή περιστολή των δημοσίων δαπανών είναι έντονες, φαίνεται ότι από το ένα άκρο η Πολιτεία πέρασε στο άλλο».

Καλό είναι, λοιπόν, ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα στις υποθέσεις των αναπηρικών επιδομάτων, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια και βέβαια να μην παίζει ρόλο για το πόσο άρρωστος είναι ένας άνθρωπος, με το αν ήταν ή όχι… καλός μαθητής!

proinoslogos.gr
http://news.disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου